Czy wiesz, że około jedna trzecia całej żywności produkowanej na świecie się marnuje? Jest to około 1,3 miliarda ton owoców, warzyw, mięsa, nabiału, owoców morza i zbóż, które albo nigdy nie opuszczają gospodarstwa, albo są tracone podczas dystrybucji, albo wyrzucane w hotelach, sklepach spożywczych, restauracjach, szkołach i domowych kuchniach.
Marnowanie żywności ma kluczowe znaczenie dla najważniejszych wyzwań, przed którymi stoi dzisiejszy świat: głodu i ubóstwa, zmian klimatycznych, zdrowia i dobrobytu oraz zrównoważonego rozwoju rolnictwa i hodowli.
Jak kwestie marnowania żywności wpływają na nasz lokalny i globalny system żywnościowy? Co możemy zrobić, aby zmniejszyć straty żywności i marnotrawstwo na poziomie indywidualnym i organizacyjnym?
Zapraszamy do udziału w panelu dyskusyjnym: Marnowanie Żywności
W piątek mieliśmy bardzo dobry panel na temat marnowania żywności.
Celem tego panelu było podniesienie świadomości na temat szkód, jakie marnowanie żywności powoduje w środowisku.
Powiedzieliśmy uczestnikom, że marnotrawstwo żywności jest kwestią humanitarną. Zachęciliśmy też wszystkich do ograniczenia marnotrawstwa żywności.
Dziękujemy prof. dr Krystynie Rejman za jej wkład i prezentację!
Dołącz do nas w następnych wydarzeniach, aby dzielić się świadomością!