Warsztaty kulinarne: Świąteczne pieczenie pierników

Witajcie!

Wraz z nadchodzącymi Świętami Bożego Narodzenia powoli zaczyna nas otaczać aromat korzennych wypieków z pobliskich piekarni. Ale co powiecie na to, by razem upiec przepyszne pierniki, które będziecie mogli podarować najbliższym? Dołączcie do nas na wspólne pieczenie pierników na tegoroczne Święta! Jedność zawsze napełnia siłą, a radosny czas Świąt staje się jeszcze bardziej wyjątkowy, gdy dzielimy go razem. Nie możemy się doczekać, by Was zobaczyć!!


Czas Świąt od razu przywodzi na myśl aromatyczne pierniczki… W tym roku nie przerwaliśmy naszej świątecznej, rozgrzewającej serca tradycji i razem z naszymi przyjaciółmi spotkaliśmy się na pieczenie przepysznych korzennych ciastek. Był to wypełniony serdecznością czas, który spędziliśmy w miłej atmosferze, poznając siebie nawzajem lepiej i zacieśniając przyjacielskie więzi.

Życzymy, by Wasze Święta rozgrzały Wasze serca i niosły ze sobą tyle radości, co świąteczne pierniki!! ❄️❄️

Przepis na świąteczne pierniki

Składniki:

2⅓ szklanki mąki uniwersalnej

2 łyżeczki mielonego imbiru

½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

1 łyżeczka mielonego cynamonu

¼ łyżeczki mielonych goździków

2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia

szczypta soli i pieprzu

1 szklanka białego cukru

½ szklanki brązowego cukru

150 g masła (w temp. pokojowej)

1 duże jajko

⅓ szklanki melasy

Sposób przygotowania:

1. Utrzeć masło z cukrem, wbić jajko i dodać melasę, a następnie wymieszać.

2. Do masy dodać resztę składników (można przesiać je razem przez sito).

3. Wymieszać wszystkie składniki, aż połączą się na jednolitą masę.

4. Uformować ciasto w kulki, obtoczyć je w cukrze, następnie lekko spłaszczyć i uformować w świąteczne kształty.

5. Piec ok. 10 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, aż pierniki będą bliskie zastygnięcia. Następnie odstawić do stygnięcia na drucianym stojaku.

Smacznego!