Wegańskie pyszności z kuchni Tureckiej

Witajcie!

Pamiętacie, że rzuciliśmy Wam „wyzwanie na pielęgnowanie”? Czas na „wyzwane na wegańskie gotowanie”! W tym roku planujemy jeszcze więcej interaktywnych wydarzeń, ponieważ, aby faktycznie pomóc środowisku nie wystarczy zdobywać wiedzę, należy działać! ☺️

Możecie znaleźć wegańskie przepisy na przepyszne tureckie potrawy na naszej stronie internetowej.

Udostępniajcie zdjęcia potraw i tagujcie ✨🎈🎀

#wegedunaj

Tureckie kofty z soczewicy

Składniki:

  • szklanka ince bulguru lub 1,5 szklanki kuskusu
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 4 szklanki wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka ostrej papryki w płatkach
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek pietruszki
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżki lub oleju
  • cebula

Sposób przygotowania:

Soczewicę myjemy i gotujemy w 4 szklankach wody. Gdy zrobi się żółta a woda wyparuje zdejmujemy z ognia wsypujemy bulgur lub kuskus mieszamy przykrywamy szczelnie pokrywką i zostawiamy na 15 minut. W tym czasie kroimy cebulę w drobna kostke i smażymy na margarynie lub oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy aż koncentrat zacznie pachnieć. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przyprawy. Zieleninę bardzo drobno siekamy. Przesmażoną cebulkę i zielenine dodajemy do ostudzonej masy z soczewicy i bulguru. Dokladnie mieszamy i formujemy małe kotleciki kofte.

Danie gotowe. Smacznego 🙂

Marchewkowe kulki mocy

Składniki:

  • 1 kg startej marchewki
  • 1 łyżeczka oleju
  • 4 łyżki cukru
  • Pół paczki herbatników
  • ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • ½  łyżeczki cynamonu
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Najpierw zetrzyjmy marchewki na tarce. Następnie dajemy starte marchewki na patelnię.

Dodajemy masło i cukier i gotujemy przez około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż marchewki wchłoną soki.

Przepuszczamy herbatniki przez maszynkę do mielenia i dodajemy je do gotującej się marchwi.

Dodajmy posiekane orzechy włoskie i cynamon, mieszamy wszystkie składniki jeszcze przez 2 minuty i następnie zdejmujemy z kuchenki.

Na duży talerz rozsypujemy wiórki kokosowe. Bierzemy po kawałku naszej ostudzonej masy marchewkowej i robimy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy kulki w wiórkach kokosowych i układamy na talerzu, z którego będziemy podawać nasz przysmak.

Sarma

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1 średnia cebula (drobno posiekana)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte)
  • 1 łyżeczka pasty chili
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • Pół filiżanki oliwy z oliwek
  • 1 garść drobno posiekanej pietruszki
  • ¾  łyżeczki soli
  • ¾  łyżeczki płatków chili
  • Pół łyżeczki czarnego pieprzu
  •  łyżeczka suszonej mięty
  • Pół szklanki gorącej wody

Sos:

  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1-1,5 szklanki gorącej wody (tyle, by wystarczyło do wyrównania z wrapami)
  • Sól

Sposób przygotowania:

  1. Weź pół filiżanki oliwy z oliwek, 2 przeciśnięte ząbki czosnku, 1 drobno posiekaną średnią cebulę i zacznij smażyć w garnku.
  2. Dodaj 1 łyżeczkę pasty chili, 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego na prawie usmażoną cebulę i kontynuuj smażenie.
  3. Następnie dodaj 1 szklankę ryżu, ¾ łyżeczki płatków chili, pół łyżeczki czarnego pieprzu, ¾  łyżeczki soli, łyżeczkę suszonej mięty i wymieszaj.
  4. Potem dodaj pół szklanki gorącej wody, przykryj pokrywką garnek i doprowadź do gotowania.
  5. Do naszego nadzienia dodajmy 1 garść drobno posiekanej pietruszki i przykryte odstawmy.
  6. Następnie otwórz pokrywkę i dobrze wymieszaj. Przygotowany farsz przełożyć do miski i zacznij zawijać w liście.
  7. Połóż liść błyszczącą częścią na zewnątrz, dodaj łyżkę farszu na matową, żyłkowaną część, następnie złóż brzegi do środka i zawiń szczelnie. Kontynuuj zawijanie, aż zużyjesz całe nadzienie.
  8. Jeśli zamierzasz użyć marynowane (kiszone) liście, nie zapomnij umieścić ich w wodzie noc wcześniej, aby dokładnie usunąć sól i sprawić, że będą miękkie.
  9. Jeśli liście są prawie tej samej wielkości i nieco szersze, ułatwi to pracę i da bardziej jednolity wygląd.
  10. Upewnij się, że rozkładasz farsz w zrównoważony sposób, aby nie rozpadł się po ugotowaniu.
  11. Gotuj wrapy na dużym ogniu przez pierwsze 5 minut i na małym ogniu przez resztę czasu, a później pozwól im ostygnąć w garnku, w którym je gotowałeś.
  12. Możesz przechowywać wrapy w zamrażarce i potem łatwo je ugotować, nie czekając na rozmrożenie po wyjęciu z zamrażarki (jak pokazujemy na naszym filmiku).
  13. Aby przygotować sos, do garnka dajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego, a po jakimś czasie układamy na nim wrapy.
  14. Po umieszczeniu naszych wrapów, przykrywamy je wierzchem talerza i dodajmy 1-1,5 szklanki gorącej wody, dostosowując ilość wody, by zrównała się z poziomem wrapów.
  15. Na koniec, po dodaniu szczypty soli, zostawiamy nasze wrapy do zagotowania się wody.

Piyaz

Składniki:

  • Biała fasola (ugotowana lub z puszki)
  • czerwona cebula
  • pomidory
  • papryczka chili
  • pietruszka
  • cytryna
  • sumak
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz mielony

Sposób przygotowania:

Najpierw drobno posiekajmy cebulę, a następnie posypmy cebulę solą i pocierajmy ją rękami. To sprawi, że cebula straci swój drażniący, pikantny posmak. Później przemyjmy cebulę wodą, odczekajmy aż woda się odsączy i wylejmy jej nadmiar.

Drobno posiekajmy pietruszkę.

Weźmy ugotowaną fasolę, posiekaną cebulę, pietruszkę, paprykę chili, sumak, sok z cytryny i oliwę z oliwek do odpowiedniej miski i dobrze wymieszajmy wszystkie składniki. Gotowe!