Witajcie!
Pamiętacie, że rzuciliśmy Wam „wyzwanie na pielęgnowanie”? Czas na „wyzwane na wegańskie gotowanie”! W tym roku planujemy jeszcze więcej interaktywnych wydarzeń, ponieważ, aby faktycznie pomóc środowisku nie wystarczy zdobywać wiedzę, należy działać! ☺️
Możecie znaleźć wegańskie przepisy na przepyszne tureckie potrawy na naszej stronie internetowej.
Udostępniajcie zdjęcia potraw i tagujcie ✨🎈🎀
#wegedunaj
Tureckie kofty z soczewicy
Składniki:
- szklanka ince bulguru lub 1,5 szklanki kuskusu
- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 4 szklanki wody
- łyżeczka soli
- łyżeczka ostrej papryki w płatkach
- pęczek szczypiorku
- pęczek pietruszki
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 6 łyżki lub oleju
- cebula
Sposób przygotowania:
Soczewicę myjemy i gotujemy w 4 szklankach wody. Gdy zrobi się żółta a woda wyparuje zdejmujemy z ognia wsypujemy bulgur lub kuskus mieszamy przykrywamy szczelnie pokrywką i zostawiamy na 15 minut. W tym czasie kroimy cebulę w drobna kostke i smażymy na margarynie lub oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy koncentrat pomidorowy i przesmażamy aż koncentrat zacznie pachnieć. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przyprawy. Zieleninę bardzo drobno siekamy. Przesmażoną cebulkę i zielenine dodajemy do ostudzonej masy z soczewicy i bulguru. Dokladnie mieszamy i formujemy małe kotleciki kofte.
Danie gotowe. Smacznego 🙂
Marchewkowe kulki mocy
Składniki:
- 1 kg startej marchewki
- 1 łyżeczka oleju
- 4 łyżki cukru
- Pół paczki herbatników
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich
- ½ łyżeczki cynamonu
- wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:
Najpierw zetrzyjmy marchewki na tarce. Następnie dajemy starte marchewki na patelnię.
Dodajemy masło i cukier i gotujemy przez około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając, aż marchewki wchłoną soki.
Przepuszczamy herbatniki przez maszynkę do mielenia i dodajemy je do gotującej się marchwi.
Dodajmy posiekane orzechy włoskie i cynamon, mieszamy wszystkie składniki jeszcze przez 2 minuty i następnie zdejmujemy z kuchenki.
Na duży talerz rozsypujemy wiórki kokosowe. Bierzemy po kawałku naszej ostudzonej masy marchewkowej i robimy z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy kulki w wiórkach kokosowych i układamy na talerzu, z którego będziemy podawać nasz przysmak.
Sarma
Składniki:
- 1 szklanka ryżu
- 1 średnia cebula (drobno posiekana)
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte)
- 1 łyżeczka pasty chili
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- Pół filiżanki oliwy z oliwek
- 1 garść drobno posiekanej pietruszki
- ¾ łyżeczki soli
- ¾ łyżeczki płatków chili
- Pół łyżeczki czarnego pieprzu
- łyżeczka suszonej mięty
- Pół szklanki gorącej wody
Sos:
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 1-1,5 szklanki gorącej wody (tyle, by wystarczyło do wyrównania z wrapami)
- Sól
Sposób przygotowania:
- Weź pół filiżanki oliwy z oliwek, 2 przeciśnięte ząbki czosnku, 1 drobno posiekaną średnią cebulę i zacznij smażyć w garnku.
- Dodaj 1 łyżeczkę pasty chili, 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego na prawie usmażoną cebulę i kontynuuj smażenie.
- Następnie dodaj 1 szklankę ryżu, ¾ łyżeczki płatków chili, pół łyżeczki czarnego pieprzu, ¾ łyżeczki soli, łyżeczkę suszonej mięty i wymieszaj.
- Potem dodaj pół szklanki gorącej wody, przykryj pokrywką garnek i doprowadź do gotowania.
- Do naszego nadzienia dodajmy 1 garść drobno posiekanej pietruszki i przykryte odstawmy.
- Następnie otwórz pokrywkę i dobrze wymieszaj. Przygotowany farsz przełożyć do miski i zacznij zawijać w liście.
- Połóż liść błyszczącą częścią na zewnątrz, dodaj łyżkę farszu na matową, żyłkowaną część, następnie złóż brzegi do środka i zawiń szczelnie. Kontynuuj zawijanie, aż zużyjesz całe nadzienie.
- Jeśli zamierzasz użyć marynowane (kiszone) liście, nie zapomnij umieścić ich w wodzie noc wcześniej, aby dokładnie usunąć sól i sprawić, że będą miękkie.
- Jeśli liście są prawie tej samej wielkości i nieco szersze, ułatwi to pracę i da bardziej jednolity wygląd.
- Upewnij się, że rozkładasz farsz w zrównoważony sposób, aby nie rozpadł się po ugotowaniu.
- Gotuj wrapy na dużym ogniu przez pierwsze 5 minut i na małym ogniu przez resztę czasu, a później pozwól im ostygnąć w garnku, w którym je gotowałeś.
- Możesz przechowywać wrapy w zamrażarce i potem łatwo je ugotować, nie czekając na rozmrożenie po wyjęciu z zamrażarki (jak pokazujemy na naszym filmiku).
- Aby przygotować sos, do garnka dajemy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego, a po jakimś czasie układamy na nim wrapy.
- Po umieszczeniu naszych wrapów, przykrywamy je wierzchem talerza i dodajmy 1-1,5 szklanki gorącej wody, dostosowując ilość wody, by zrównała się z poziomem wrapów.
- Na koniec, po dodaniu szczypty soli, zostawiamy nasze wrapy do zagotowania się wody.
Piyaz
Składniki:
- Biała fasola (ugotowana lub z puszki)
- czerwona cebula
- pomidory
- papryczka chili
- pietruszka
- cytryna
- sumak
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz mielony
Sposób przygotowania:
Najpierw drobno posiekajmy cebulę, a następnie posypmy cebulę solą i pocierajmy ją rękami. To sprawi, że cebula straci swój drażniący, pikantny posmak. Później przemyjmy cebulę wodą, odczekajmy aż woda się odsączy i wylejmy jej nadmiar.
Drobno posiekajmy pietruszkę.
Weźmy ugotowaną fasolę, posiekaną cebulę, pietruszkę, paprykę chili, sumak, sok z cytryny i oliwę z oliwek do odpowiedniej miski i dobrze wymieszajmy wszystkie składniki. Gotowe!